? mobile
Posted By Costin

Exista viata dupa serviciile online de mesagerie instantanee?


V-ati intrebat vreodata cum e viata dupa serviciile online de mesagerie precum Yahoo! Messenger, Facebook Messenger, WhatsApp, iMessage (iOS) si orice alta pufosenie care va umple viata sociala in ultima vreme?

Va spun eu, desi, in ultimii 10 ani, nu am fost decat un utilizator sporadic al acestor servicii, ruptura petrecandu-se undeva prin 2004, dupa vreo 7 ani de IRC si Y!M. Exista. Insa as vrea sa duc discutia putin mai departe, plecand de la un status de pe Facebook al lui Alexandru Negrea.

Am mai avut cu Alex1 discutii pe tema asta si cred ca a fost bland in comentariul de pe Facebook :-). Eu cred ca este o drama. Ma explic.

Am mai scris pe blog despre viteza in care traim, cel putin unii dintre noi, mai ales daca lucrezi intr-o industrie care are tangente cu mediul online. Iar tavalugul asta il puteti observa cu usurinta in jur. Email-uri de munca trimise la 1 noaptea, ori peste weekend, mtg-uri la ore imposibile, deadline-uri peste noapte, precum si alte astfel de situatii pe care unii dintre noi le traim.

Bun.

Adaugati peste asta si faptul ca astfel de aplicatii comunica interlocutorului momentul in care mesajul pe care l-ai primit a fost citit. Si nu intru in detalii despre pionierat, cand, pe Android, era comunicat ca citit chiar daca aparea in ecran blocat, insa aceste aparent inofensive semnalari pot conduce, cum subliniaza si Alex, la tot felul de interpretari, care, de cele mai multe ori, ies din sfera unei relatii normale dintre doua persoane.

girl-message-bed-sexy-smartphone-sms-shutterstock

Pentru ca daca cineva are o idee strasnica, ori o problema, si-i da altuia un mesaj la 12 noaptea, iar acesta din urma are cu totul si cu totul alta treaba, insa apuca sa-i citesca mesajul si nu-i raspunde din diferite motive (exemple: se uita la un film, se plimba cu bicicleta, a iesit la un cico cu cineva, doarme, se joaca, conduce, ori pur si simplu este prea obosit sa raspunda cuiva la ora aia), cel care trimite poate considera ca destinatarul are ca obligatie un minim de raspuns.

De cealalta parte eu vad asa: Nu ajuta pe nimeni cu nimic sa stie ca tu esti, cel mai probabil, in halat si papuci, insa trebuie sa redactezi o prezentare in PPT. Ori ca ma strofoc pentru tine, la 11 noaptea, redactand o oferta in pantaloni scurti, desi puteam face orice altceva in timpul ala. Ori ca ai nu stiu ce probleme personale, insa ti-ai rapit timp sa-mi raspunzi mie, de exemplu, la un WhatsApp trimis tarziu. Dimpotriva. Ar insemna inceputul sau continuarea unui sir de obligatii, care, repet, ies din sfera unei relatii sanatoase de business.

Revenind insa la obligatie, ei bine, destinatarul nu o are. Si, mai mult decat atat, nu consider ca este profi ca sa-i ceara cineva, ulterior, vreo explicatie, nu mai zic ca nici nu ar trebui sa i-o si dea, de ce la ora respectiva nu era disponibil pentru a sta pe chat, doar pentru ca emitentul o face. Nu e treaba nimanui ce face cineva la 12 noaptea cu timpul lui. Iar daca exista o relatie de business, cu atat mai mult nu e treaba niciunei terte parti, mai ales la ore tarzii, mai devreme de a doua zi, la o cafea, intr-o conversatie de amicitie in care se pot permite astfel de istorii.

Iar daca cineva are o problema reala la ora respectiva, sunt sigur ca poate pune mana pe telefon si nu alege Facebook Messenger, ori WhatsApp, pentru asta. Nu stiu despre voi, insa eu nu o sa admit ca am prieteni, cunoscuti, ori parteneri de afaceri atat de needucati incat sa ceara pe Facebook ajutor cand isi spinteca vreun deget, de exemplu, scriind acel mesaj cu restul de degete! Pentru ca mintea mea refuza sa priceapa astfel de lucruri. 🙂

Drept urmare, revin la raspunsul meu de la inceput, exista. Si, la mine, desi nu eram vreun cine stie ce mare utilizator de astfel de servicii, se implinesc aproape 4 saptamani de cand am dezinstalat orice aplicatie de acest gen, ceea ce, sincer, va urez si voua.

In loc de incheiere.

Ca sa completez si cu un exemplu care iese din sfera de business, mi s-a intamplat sa primesc pe Facebook, la ore tarzii, mesaje de la persoane de sex opus cu care nu am schimbat de-a lungul timpului decat cel mult 2-3 vorbe pe la vreun eveniment, si, poate, vreo 2 like-uri si 3 comentarii la vreun post pe Facebook.

“Ce faci? :-)”, mi-a lasat scris pe Facebook Messenger.

Incercati sa treceti la categoria “Irelevant” faptul ca se afla, sau nu, in vreo relatie, pentru ca nu stiu si nici nu m-a interesat. Relevanta era ora si cele 2 secunde pe care nu le-a avut inainte de a trimite acel mesaj, in care sa se gandeasca ce ar putea gandi destinatarul despre ea.

Serios vorbind, tu te-ai putea gandi ca este genul de persoana care ar trebui sa cunoasca ca esti treaz la ora respectva, ori alte astfel de amanunte intime despre tine, doar pentru simplul motiv ca o aplicatie mobila ii poate permite acest lucru?

Pentru ca, nu-i asa?, cele mai frumoase lucruri in viata pe plan profesional, ori personal, se intampla dupa un mesaj la 3 dimineata, dupa ce plecam din club, cel mai probabil si dupa ceva ajutor incalzit intr-o distilerie la 40°!

Am eu vreo conceptie imbatranita si nu fac fata noilor tehnologii? Am dreptate? Scrie-ti parerea intr-un comentariu, la finalul articolului! Multumesc.

♫ mood – Azi NU
♥ foto – Shutterstock

Note de subsol:
1. Alex Negrea – Head of Facebook Dept. at Spada. LinkedIn | Blog

Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments