? mobile
? mobile
Posted By Costin

? ANCOM: Cum se calculează consumul de date în roaming (2018)?


Zilele trecute, ANCOM a dat publicității modalitatea de calcul a planurilor tarifare în ceea ce privește consumul de date în UE/SEE de anul viitor.

Începand cu data de 1 ianuarie 2018, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare va crește volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără aplicarea unor taxe suplimentare.

Totodata, în cazul depășirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmeaza:

  • de la 1 ianuarie 2018, scade cu 22% suprataxa pentru date, de la 7,7 la 6 Euro/GB;
  • de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 Eurocenti/minut.

Altfel spus, începand cu 1 ianuarie 2018 volumul de consum rezonabil va crește cu aproximativ 22% față de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maxim 7,7 Euro/GB (0,77 Eurocenti/MB), dar începand cu 1 ianuarie 2018 aceasta va scădea la maxim 6 Euro/GB (0,6 Eurocenti/MB), fără TVA.

Cum se calculează acest volum de consum rezonabil?

  • în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra)opțiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 6 Euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB: 2 x [prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare (fără TVA)] / 6 euro.
  • în cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil a datelor se diminuează): (creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE) / 6 Euro

Mai multe detalii despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabilă a datelor în roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.


Costin are 39 de ani și creează conținut din 2004. Gândește digital la Thinkdigital din 2015, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit), Bakers Digital Communication (Managing Director) și a dezvoltat 2 jocuri MMORPGs, cu unul dintre ele câstigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments