Știri
Posted By Costin

BSA plătește până la 10.000 de euro pentru un denunț (Spania)


Ieri am vazut pentru prima oară un anunț publicitar de la BSA | The Software Alliance. Pe Facebook. E mai jos, iar traducerea aproximativă e aceasta: “Utilizarea de programe fără licență este ilegală. Denunţă utilizarea de către companii și poți primi până la 10.000 euro”.

Landing page-ul anunțului de mai sus îl găsești aici, însă e și România în listă. Ai văzut astfel de anunțuri și în România în ultima perioadă?

Bonus. Am lăsat special și comentariile cu peste 100 de aprecieri. Primul se referă la faptul că site-ul BSA nu îndeplinește GDPR, al doilea semnalează sediul PP (partidul de dreapta) din Madrid, în timp ce ultimul o denunță pe soacră-sa. Poate poate. 🤣

Link-ul de mai sus, cel către landing page, are un parametru care face ca LP-ul să conțină detalii suplimentare la întrebarea: “Cum se calculează recompensa?” :-), nopiracy.org neoferindu-le direct, indiferent pentru ce țară alegi să faci reclamația. Iată cum se face calcului:

Se ofrece una recompensa de hasta € 10,000 por cada denuncia que la BSA culmine con éxito por sentencia firme o acuerdo transaccional. La recompensa se valora en un 10% de la indemnización por daños y perjuicios establecida, hasta un máximo de € 10.000.

Si desea solicitar esta recompensa, deberá proporcionarnos su nombre y datos de contacto. La confidencialidad está asegurada en todo momento. BSA solo proporciona recompensas para denuncias RECIBIDAS A PARTIR DEL DIA 11 DE FEBRERO DE 2019, relativas a piratería de los productos de sus miembros y solo para infracciones cometidas por empresas usuarias (denominada pirateria de usuario final).

— ¡Denuncie la piratería ahora!

Pe scurt, BSA plătește 10% din daune (valoarea comercială a programelor fără licență) pentru orice reclamație primită după 11 februarie 2019. Recompensa maximă este de 10.000 euro, în cazul în care daunele depășesc, oricât de mult, 100.000 euro.

Am găsit și studiul din 2018 al BSA, iar la paginile 10 și 11 sunt listate atât procentul de soft nelicențiat, cât și valoarea pierderilor datorate folosirii de programe fără licență, la nivel internațional, pentru fiecare țară în parte.

Spania apare cu $859 milioane de euro valoarea comercială a programelor fără licență, pe locul 5 în europa de vest, România cu doar $151 milioane. Pe primele locuri se situează USA ($8.612), China ($6.842), India ($2.474), Franța ($1.996), Brazilia ($1.665), Germania ($1.566) și UK ($1.421).


Costin are 40 de ani și creează conținut din 2004. A gândit digital la Thinkdigital pentru 3 ani, iar în trecut a lucrat pentru ProTV (Project Manager @ Internet Business Unit) și Bakers Digital Communication (Managing Director), însă a dezvoltat și 2 jocuri MMORPG web based, cu unul dintre ele câştigând locul 1 la Internetics în 2004, ca freelancer.

View Comments